Class 11th Biology Chapter 10 Ka V.Vi Objective

Table of Contents

Spread the love

 

(1.)Which one is incorrect :

(A) Flower has a modified stem

(B) The fruit of coconut is called a drupe

(C) Onion belongs to the family Liliaceae

(D) Nodes are present on the stem

Answer: (A) Flower is a modified stem

(2.)Which are the ‘amphibians of the plant kingdom:

(A) Spirogyra

(B) Bryophyta

(C) Pteridophyta

(D) All

Answer: (B) Bryophyta

(3.)The Protein Part of an enzyme is :

(A) Proenyme

(B) Coenzyme

(C) Apoenzyme

(D) None

Answer: (C) Apoenzyme

(4.)The Father of Taxonomy’ is :

(A) Mendel

(B) Bentham

(C) Hooker

(D) Linnaeus

Answer: (D) Linnaeus

(5.)The hanging root of the banyan tree is known as:

(A) Pneumatophores

(B) Stilt root

(C) Prop root

(D) Bulter’s root

Answer: (C) Prop roots

(6.)Transport of water in the symplast pathway takes place through :

(A) Cytoplasm

(B) cell wall

(C) Both (a) & (b)

(D) None

Answer: (A) Cytoplasm

(7.)Incomplete glucose oxidation in anaerobic respiration forms:

(A) Glucose & CO2

(B) H2O & CO2

(C) Fructose & H2O

(D) Alcohol & CO2

Answer: (D) Alcohol & CO2

(8)Kranz Anatomy is found in:

(A) C3 Plants

(B) C4 Plants

(C) Cs Plants

(D) All Plants

Answer: (B) C4 Plants

(9.)The microbe (bacteria) found in leguminous plant roots is:

(A) Rhizobium

(B) Nitrobacter

(C) Nitrosomonas

(D) Pseudomonas

Answer: (A) Rhizobium

(10)The age of a tree is determined by :

(A) Counting its leaves

(B) Measuring its width

(C) Counting the annual rings

(D) Counting its branches

Answer: (C) Counting the annual rings

(11.)In racemose inflorescence, the smallest flower is :

(A) At the Top

(B) At the bottom

(C) In the middle

(D) Anywhere

Answer: (A) At the Top

(12)The method of supplying water to the plant:

(A) Imbibition

(B) Osmosis

(C) Diffusion

(D) Guttation

Answer: (B) Osmosis

(13.)Where does Kreb’s cycle occur :

(A) Cytoplasm

(B) Mitochondria

(C) Chloroplast

(D) Lysosome

Answer: (B) Mitochondria

(14)Gibberellin was first discovered in :

(A) Algae

(B) Fungi

(C) Bacteria

(D) Angiosperms

Answer: (B) Fungi

(15)Calvin cycle :

(A) Depends on light

(B) Does not depend on light

(C) Occurs only in light

(D) Occurs only in dark

Answer: (B) Does not depend on light

(16)The main constituent of chlorophyll is :

(A) Ca

(B) Mn

(C) Mg

(D) N

Answer: (B) Mn

(17)Crossing over occurs in

(A) Leptotene

(B) Zygotene

(C) Pachytene

(D) Diplotene

Answer: (C) Pachytene

(18)The type of vascular bundle, in which the xylem is present on both sides of the phloem is called:

(A) Radial

(B) Collateral

(c) Bicollateral

(D) Amphioribal

Answer: (C) Bicollateral

(19)Protein Synthesis is related to :

(A) Nucleus

(B) Ribosome

(C) Chromatin

(D) Plasmalemma

Answer: (B) Ribosome

(20)The two names of ‘Binomial Nomenclature’ is:

(A) Genus & Species

(B) Genus & Order

(C) Genus & Family

(D) Genus & Class

Answer: (A) Genus & Species

(21)Division of the nucleus is called:

(A) Cytokinesis

(B) Crossing over

(C) Karyokinesis

(D) Pachytene

Answer: (C) Karyokinesis

(22)Emphysema is a disorder related to :

(A) Respiration

(B) Circulation

(C) Digestion

(D) Exertion

Answer: (A) Respiration

(23)Water vascular System is characteristic of Phylum :

(A) Porifera

(B) Echinodermata

(C) Annelida

(D) Chordata

Answer: (B) Echinodermata

(24)Internal Ear is filled with:

(A) Perilymph

(B) Endolymph

(C) Blood

(D) Lymph

Answer: (B) Endolymph

(25)The structural & functional unit of the kidney is :

(A) Nephridia

(B) Neuron

(C) Nephron

(D) None

Answer: (C) Nephron

(26)Pace-maker is:

(A) SA node

(B) AV node

(C) Bundle of His

(D) Purkinje’s fiber

Answer: (A) SA node

(27)How many times a cell will divide mitotically to produce 256 cells?

(A) 8

(B) 32

(C) 64

(D) 225

Answer: (A) 8

(28)Carbohydrate digesting enzyme is :

(A) Nuclease

(B) Lipase

(C) Amylase

(D) Trypsin

Answer: (C) Amylase

(29)Synthesis of DNA occurs in :

(A) S – Phase

(B) G1 – Phase

(C) M – Phase

(D) G2 – Phase

Answer: (A) S – Phase

(30)Epinephrine and Nor-Epinephrine are also called:

(A) Life-saving hormone

(B) Growth hormone

(C) Emergency hormone

(D) Sex hormone

Answer: (C) Emergency hormone

(31)Large Brain is :

(A) Cerebrum

(B) Medulla

(C) cerebellum

(D) Diencephalon

Answer: (A) Cerebrum

(32)Cellulose is a polymer of :

(A) Fatty Acid

(B) Amino Acid

(C) Glucose

(D) Sucrose

Answer: (C) Glucose

(33)7OS ribosome is found in :

(A) Eukaryotes

(B) Prokaryotes

(C) All organisms

(D) Only Animals

Answer: (B) Prokaryotes

(34)Ball & Socket joint is present in :

(A) Knee

(B) Elbow

(C) Shoulder

(D) None

Answer: (C) Shoulder

(35)Uricotelic Organism is :

(A) Insects

(B) Lizard

(C) Birds

(D) All

Answer: (D) All

(36)In the human heart, the tricuspid valve is found between :

(A) Right atria & right ventricle

(B) Left atria and left ventricle

(C) Both (a ) and (b)

(D) None of these

Answer: (A) Right atria & right ventricle

(37)Cartilage is a :

(A) Nervous tissue

(B) Epithelial tissue

(C) Muscular tissue

(D) Connective tissue

Answer: (D) Connective tissue

(38)Warm-blooded animals are:

(A) Pisces

(B) Amphibians

(C) Reptilians

(D) Aves

Answer: (D) Aves

(39)Full form of ADH :

(A) Adenosine dehydrogenase

(B) Adenohypophysis

(C) Antidiuretic Hormone

(D) None of these

Answer: (C) Antidiuretic Hormone

(40)In earthworms, nephridia are:

(A) Secretary organs

(B) Excretory organs

(C) Sensory organs

(D) Stimulatory organ

Answer: (B) Excretory organs

 

Leave a comment